I en alltmer digitaliserad, och uppkopplad, värld står företag och organisationer inför ökade hot mot sin informationssäkerhet.
Data är en av de mest värdefulla tillgångarna för företag, och skyddet av denna data har blivit en strategisk prioritet för ägare och ledningsgrupper.
För att säkerställa att verksamheter följer säkerhetsstandarder och lagar som NIS2, CER, DORA och GDPR, har informationssäkerhet blivit en fråga som inte bara angår IT-avdelningen – utan hela organisationen, inklusive konsulter, interna som externa.
Men varför är det så viktigt att även konsulter har gedigna kunskaper inom informationssäkerhet?
Låt oss undersöka några av de främsta anledningarna.
Konsulter anlitas ofta för att ge expertis inom specifika affärsområden, vilket innebär att de får tillgång till känslig företagsinformation. Med sin erfarenhet behöver de sällan någon handledning, utan kan börja arbeta direkt.
Informationen kan handla om strategiska affärsplaner, prissättningsstrategier, ekonomiska data, eller tekniska data som ingår i forskning och utvecklingsprojekt (FoU) och ett brott mot informationssäkerheten kan få allvarliga konsekvenser för din, och dina kunders, verksamhet.
Att en konsult inte har adekvata säkerhetskunskaper kan leda till att konfidentiell information hamnar i orätta händer, vilket riskerar både verksamhetens integritet och anseende.
Tänk på CIA!
Alltså Confidentiality, Integrity och Availability.
Både nya, och uppdaterade lagkrav, som exempelvis NIS2-direktivet och GDPR, kräver att organisationer tar ett större ansvar för sin informationssäkerhet.
Detta ansvar sträcker sig även till tredje parter, det vill säga leverantörer, och konsulter som anlitas.
Genom att konsulter har kunskaper inom informationssäkerhet, minskar risken att företaget bryter mot dessa lagar. Regelverken ställer ofta strikta krav på hur data hanteras, skyddas och delas och brister kan resultera i stora böter och rättsliga åtgärder för att inte prata om att ett brustet förtroende kan leda till kundförluster.
En konsult med goda säkerhetskunskaper kan fungera som en förebild i organisationen och bli en viktig del i att sprida en säkerhetsmedveten kultur i organisationen.
Genom att följa bästa praxis och hjälpa till att implementera säkerhetspolicys och rutiner, kan en konsult bidra till att höja medvetenheten kring säkerhetsfrågor, även hos kundens medarbetare.
Det leder till en långsiktig förstärkning av kundens säkerhetsarbete och minskar riskerna för framtida incidenter. Vi behöver ta ett gemensamt, och kollektivt, ansvar för vårt informationssäkerhetsarbete.
Cyberbrottslingar använder allt mer sofistikerade metoder för att infiltrera organisationer och företag.
Konsulter är ofta ett mål eftersom de kan vara den svaga länken i en säkerhetskedja. Om en konsult omedvetet lämnar sårbarheter öppna, kan det skapa en ingångspunkt för attacker. Inte bara mot den egna organisationen, utan även i sina uppdragsgivares organisationer.
Konsulter med utbildning inom informationssäkerhet kan identifiera och motverka sådana risker, och därmed skydda både sin egen och kundens verksamhet.
Informationssäkerhet är inte längre en "valfri" kompetens, det är en förutsättning för att konsulter ska kunna bygga och behålla kundernas förtroende.
Och genom att visa att man behärskar informationssäkerhetsaspekter kan en konsult differentiera sig från konkurrenterna och bli ett attraktivare val för uppdragsgivare. För alla företag värdesätter att deras data förblir oförändrad, att det är förtsatt trovärdig och tillgänglig, när man behöver den.
Att aktivt arbeta med säkerhet stärker konsultens trovärdighet och ökar chanserna att bli anlitad för fler och mer avancerade projekt.
Vilka krav ställer du på dina konsulter?
Om det inträffar en säkerhetsincident måste konsulter kunna agera snabbt och korrekt för att minimera skadan. Det innebär att de behöver vara förberedda på att hantera dataläckor, nätfiskeattacker och andra typer av hot som kan uppstå.
De behöver även vara väl införstådda med den egna organisationens rutiner och riktlinjer, men även förtrogen med sin uppdragsgivares rutiner. Många gånger kan en erfaren konsult med kunskap om informationssäkerhet bidra till att utveckla säkerhetsrutiner och bidra med sin kunskap om kris- och kontinuitetshantering.
Det kan bidra till att återställa verksamheten till normal verksamhet och reducera nedtiden i samband med en attack.
Informationssäkerhet är inte längre bara en fråga för IT-specialister.
För att konsulter ska kunna erbjuda ett värdefullt och ansvarsfullt arbete i dagens komplexa digitala miljö måste de ha en gedigen förståelse för informationssäkerhet.
Detta är avgörande för att skydda företagens data, möta lagkrav, och säkerställa kontinuerlig verksamhet.
Genom att investera i säkerhetsutbildningar, som
Informationssäkerhet för konsulter eller
Cybersäkerhet för medarbetare, kan konsulter inte bara skydda sig själva och sina kunder – de kan också skapa nya affärsmöjligheter och stärka sitt anseende som pålitliga samarbetspartners.
I slutändan handlar det om att hantera risker och bygga förtroende – två saker som blir alltmer oumbärliga i den digitala eran.
Så har du råd att inte ge dina konsulter rätt kunskap?